Tuesday, 9 August 2011

..:[ Doa 5 Ramadhan ]:..

With Allah's love
Assalamu'alykum to all
Hikmah Ramadhan 5:
"Menguatkan semangat untuk menjalankan latihan dengan sempurna, agar kita memperolehi kesan-kesan yang diharapkan daripada berpuasa itu. Bulan puasa itu adalah bulan latihan jihad, memerangi hawa nafsu serta tamak..."

Kesilapan Berpuasa 5:
Menghabiskan masa dengan tidur, menonton TV, video dan VCD
"Ramai di antara umat Islam yang banyak menghabiskan masa dengan melakukan aktiviti seperti yang telah tersebut. Mereka lebih suka menghabiskan masa ke atas perkara yang tidak mendatangkan apa-apa manfaat kepada diri mereka dari segi agama khususnya - tiada pahala diperolehi malahan kadangkala mendatangkan dosa sekiranya terjebak ke dalam perbuatan yang bertentangan di sisi agama..."

Hadis & Al-Quran 5:
Rasulullah SAW bersabda: “Apabila seorang wanita mendirikan solat yang lima, berpuasa pada bulan Ramadhan, memelihara malunya dan mentaati suaminya, maka dia masuk syurga dari pintu-pintu syurga manapun yang dikehendakinya.”(Hadis Riwayat Ibn Hibban)
Diet Ramadhan 5:
"Tembikai mencuci pundi-pundi dan dalam bahagian dalam perut, membaiki cecair tulang serta mengelokkan penglihatan. Rasulullah SAW pernah makan tembikai dengan kurma yang baru dipetik."
Mutiara Kata 5:
"Jadikan Ramadhan sebagai universiti IBADAH, tutorial IMAN, assignment TAQWA, dan amali ISLAMI...Yuran universiti? Tak banyak cuma ZAKAT FITRAH...Moga kita mendapat ijazah KEREDHAAN-NYA..."Cleo
~ Creating ideas for lives ~

No comments:

..:[ VisiTors ]:..

Free Hit Counter