Wednesday, 21 April 2010

SAYA TAK NAK SAKIT


Tangan rasa gatal nak menari-nari di papan kekunci...


Walaupun buku yang perlu dibaca tak belek-belek lagi


Tapi tetap tak melunturkan semangat aku nak buat storytelling kat sini



Ini semua bermula dari dalam dewan peperiksaan

Semalam menjawab paper falsafah politik yang memang buat aku separuh mereng macam menjawab subjek sains jer...

Pukul 2 semua candidates dah blah keluar dewan, tinggal bebudak Sains Politik thn 1 sebaris di tengah-tengah DTAMS berhempas-pulas menghabiskan perenggan-perenggan terakhir karangan falsafah yang kalau dibaca jawapan-jawapan kitorang memang bukan karangan falsafah, tapi karangan cerita seribu satu malam...huhu

Minit-minit terakhir aku kekeringan idea macam kereta kekeringan minyak...buntu...

Pandang kiri kanan....kerusi-kerusi kosong memenuhi mata...lagi buntu

Bila pengumuman masa tamat..."pelajar-pelajar diminta menghantar kertas soalan dan kertas jawapan ke hadapan dewan"...tangan aku baru terhegeh-hegeh nak mencoretkan bait-bait terakhir ke atas kertas... apa yang aku tulis pun aku tak tahu...tapi yang pasti ada nama Aristotle di situ...inilah yang dinamakan agi idup agi ngelaban (selagi hidup selagi itu melawan)...

Keluar dewan hanya bebudak berjaket Political Science kelihatan, yang lain dah bertebaran lari dari medan perang setengah jam yang lalu...sekarang kita tahu siapakah pejuang sebenarnya...cewahh:P


Perut pun dah berkeroncong...tapi aku ada agenda hari ni...sms masuk menyuruh aku tunggu di kolej dulu..

ok, roger n out...apalagi...aku menghayun langkah ke cafe kolej...beli nasi+ikan goreng+air sirap=rm4.70... adakah ini realiti atau aku yang bermimpi??...perut aku yang dari tadi berdemonstrasi terus menyepikan diri... tahu pun kau...

Tengah dok sedap-sedap mengunyah, call dari k.Aisyah masuk, 'ok2, saya turun sekarang'...roommate aku hanya menggeleng-geleng kepala melihat kegopohan aku...selepas mengucapkan selamat tinggal dekat ikan goreng yang baru separuh aku habiskan (aku berjanji jika dijodohkan aku akan berjumpa semula dengannya)...sampai di bawah tepat-tepat waktu k.Aisyah sampai dengan m.o.t.o.s.i.k.a.l.... laaaa...knp tak cakap...aku dengan ayu berbaju kurung...

Naik atas bilik, roommate menanti di hadapan pintu...aik??...tahu-tahu jer aku nak balik ke bilik...rindu ler tu...kikiki...


Dari DTAMS terus ke Metropoint...itu agenda aku semalam...

Berkumpul di Kenny Rogers dengan K.Zahrah, K.Bun, K.Aisyah, K.Kinah, K.Jawahir, Mahfuzah, Hazirah dan K.Jannah...sebenarnya aku dah ketinggalan agenda pertama iaitu main bowling... hakikatnya aku tak kisah...

Bowling tiada dalam agenda hidup...hihi

Makan-makan, sembang-sembang , amik gambar ... macam esok takkan jumpa dah...:P...lepas solat terus balik.

Dalam teksi tu rupanya lagi hangat daripada luar(lagipun kat luar hujan :P)...pak cik teksi tu memang sefikrah...macam-macam agenda ummah yang diperdebatkan...aku pun tumpang sekaki...mana boleh diam... macam belia penggerak ummah la konon...huhu...jawab soalan exam pun macam buat cerita bedtime story...


Sampai di bilik...lepas jer solat maghrib aku dah away from this world...capek bangat... aku terjaga sebab aku mimpi aku berenang dalam laut yang jernih sangat-sangat air tu sampai aku nampak ikan yang berwarna-warni...ada warna oren...belang-belang..merah....hmm...Subhanallah...


Tu jer benda aku nak cerita...terjaga pagi tu...solat + aku berjumpa kembali dengan ikan goreng dan ikan tu masih boleh dimakan...wawawa...tunggu apa lagi? Tak baik membazir...nanti tak dapat suami soleh... ada plak camtu...tapi teori tu yang membuatkan kengkawan aku yang dulu makan tak pernahnya nak licin terus licin bila kemukakan teori tu...bagus teori tu...tapi bila dah lama-lama dah tak berkesan, bila aku cakap macam tu, depa balas balik " Tak palah, ang jer abiskan Ayu, aku bagi suami soleh tu kat ang..." ...Ooo...macam tu plak ek? Kang aku dapat sungguh, jangan nanti berputih mata sudah...sabar je la...walaupun aku gelak tapi sebenarnya aku sedih tau kalau kengkawan tak habiskan makanan...bukan takut depa tak dapat suami soleh tapi sedih mengenangkan orang yang payah nak jumpa makanan...kalau kita tak boleh memberi mereka makanan apalah salahnya kita jangan membazir makanan...hatta dah kenyang sangat pun...lain kali pepandai ler bajet makanan sendiri kalau dah tau perut tu besar mana...bukan berniat nak melukakan hati...tapi bayangkan kita ada kakak, pastu kakak kita makan tak cukup, kita plak terlebih makan, siap buang lagi. Kalau ada yang nak abiskan tak pa la juga...Apa perasaan kakak kita? Macam tu ler juga perasaan saudara kita di Palestin, Pakistan atau di mana-mana sahaja. Sedihnya...semoga Allah memberi mereka syurga dan kesabaran menempuhi mehnah dan tribulasi di dunia...InsyaAllah.


Berani kerana benar...Rasulullah s.a.w bersabda: "Qulil baqqa walau kana murra"- katakan yang benar meskipun pahit...pahit itu ubat...hihi...saya tak suka ubat sebab tu saya tak nak sakit...renung-renungkanlah...


-al-islamu ya'lu wala yu'la 'alaih-


~ Creating ideas for lives ~

2 comments:

Hana_aniz said...

teori sape habis kn mknn dpt suami soleh sgt berguna kot!! hahaha..

cleo (クレオ) said...

niza, dari dulu teori tu tak penah padam, kan? haha

..:[ VisiTors ]:..

Free Hit Counter