Sunday, 11 April 2010

HUJAN! Cucilah hatiku...




Assalamu'alaikum...

Langit mendung di luar tanda hujan nak turun
But wait a second
Jangan kerana mendengar guruh di langit, air di tempayan dicurahkan

Roomate tengah menyanyi mengikut alunan muzik dari handphone

'Kerna ku menyintaimu...' sambil melihat ke arahku...erm...ada makna apa2 ke tu?

What the...?

Sebenarnya beberapa minggu lepas, kami sentiasa dok ingat mengingati beberapa hari lagi kami
akan bersama...
Sedih kan?
Selama hampir setahun bersama menempuh onak dan ranjau di UKM
berkongsi suka dan duka
Seriously she is a true roommate. She knows every single problem that I was having. She even knows my affection. Is that important?

Naahh...not worth knowing...

Sebenarnya apabila tengok awan mendung kat luar tu, tiba-tiba jer terilham nak mencoretkan sesuatu di blog...
Sebenarnya rasa bersalah sebab aku jer yang menggunakan blog ni...
Tapi blog ni kan untuk lone rangers? So, as a matter of fact...
I'm still a lone ranger and always being one...
Is it really?...hmm...not anymore I think...in what context Ayu?

Bla...bla...bla

Save the best for the last...

Orang sibuk study aku sibuk dok berblogging...
Sebenarnya inilah masalah aku apabila menjelang exam
Walaupun dah deactivate Facebook, but still ada distraction
Whatever...sendiri buat sendiri tanggung.
Sebenarnya tengah tunggu ilham.
Kau ilhamku...

Eh, tiba-tiba teringat lagu tu...

Beribu bintang di langit kini menghilang...
Meraba aku dalam kelam...

Rembulan mengambang kini makin suram...
Pudar ilhamku tanpa arah...
Tolong sambung...:)
Baca sepintas lalu coretan di atas
sungguh nampak sangat tak dak satu pun sumbangan untuk membina iman aku hari ini...
Jadi haruslah aku melarikan diri dari perkara-perkara yang melaghokan
dan kembali membuat persediaan untuk menghadapi perang kertas



Jujurnya,
aku suka exam...

I love the feelings of tense, panic, seram sejuk, blurr
medan peperangan tu...lagi best
seeing everyone in a tense situation

focusing every bit of attention

squeezing till da last drop of idea in da brain

but there are certain people who...

if you watch carefully

do not develop this kind of feelings
there are so...undescribable ( sambil mulut mengunyah kek coklat)
Relax jer... luks like nothing happen...blank expression being displayed.
blank goes da paper in front of them...

blank...

fill in da blank...
blank...blurr

OK! ENOUGH OF THAT!

"Pernah dikau kucinta...setiap detik kupuja...
Kau sering perhatiku sambil belai rambutmu
Tak ingin aku lupa
Kenangan yang terindah...
Berikan aku diari tulis setiap hari"

p/s: lagu terakhir yang dinyanyikan oleh roommate aku...

Isu Solusi ke-18 ada menyebut tentang 'pandangan mata yang menyihir'
tapi kalau kita tertengok atau terpandang sekali jer?
Sekali jer tapi panahan syaitan tu tepat kena ke hati...susah betul...
Avoid eyes contact...
Tapi aku tak sengaja...
Itu tandanya ujian Allah dah datang...hmm...bengong jugak jadiknya...
Stay calm...stay calm...do not panic...we are trained professional ( The Buglife)
Ujian itu malah berentetan tika aku cuba untuk mengubat hati
Macam mana nak berjuang kalau ujian macam ni pun dah nak collapsed?
Ignore jer bisikan-bisikan syaitan tu...
Buktinya, benda tu dah tak nampak macam masalah...
Its not the time yet...so, relax sudah...
Biasala perasaan dan perasan tu...nama pun manusia
Kadang-kadang lawak jugak benda nih...:) gelak Ayu...gelak...kang kena batang hidung sendiri padan muka...
Eleh, dah kena...tak dak apa-apa pun...

Alhamdulillah, Allah masih sayang...ya, Allah sayang saya...buktinya sentiasa mengiringi setiap langkah kaki saya di UKM ini...bahagianya

Ubat hati ada 5 perkara:

1) yg pertama baca Quran dan maknanya

2) Solat malam dirikanlah

3) berkumpullah dengan orang soleh

4) Berbanyaklah berpuasa

5) zikir malam berpanjanglah

Salah satunya, sapa bisa menjalani, moga-moga Allah akan memberkati...
Serasa-rasa macam pernah tulis entri ni, dejavoo la plak...
Nak wat iklan kat sini, saya nak cari calon suami untuk kakak, tapi betul ke cara camni?
Tak serius betul...eh, ini serius, ada sapa-sapa yang nak membantu?
Sekadar berkongsi...


SELAMAT MENGHADAPI IMTIHAN

MAN JADDA WA JADDA


-al-islamu ya'lu wala yu'la 'alaih-


~ Creating ideas for lives ~

2 comments:

cleo (クレオ) said...

Assalamualykum,ayu, lawak la..nmpk sgt ayu ngah serabut neyh...
org yg bc pon serabut sama..hakhak...
sat dok ckp sal len, tetiba...eh, ni topik len plak dh..? haha

Terbaek tul...relax my dear..ganbare neh.. =)

ayu said...

wa'alykumusalam,
u can sense it cleo? huhu...
definitely im out of order rite now. is dat psychic connections u r having? alamak, x-files ler plak...ok2...ganbate 2 u 2...chaiyok!

..:[ VisiTors ]:..

Free Hit Counter