Thursday, 11 November 2010

TOLLGATE GIRLS


Aish...jauhnya, bila nak sampai ni?
Letih dok mengikut jalan yang dibentang dalam Google Maps ni...

Terima kasih kepada semua yang menyokong adventure aku nak balik ke Penang,
Abah dah bising-bising,
Seperti biasa mak menyokong walaupun awal-awal tu terkejut,

Persediaan yang dibuat:
1) Cari co-pilot...tak boleh memandu sorang-sorang, nanti cepat menggelabah
2) Bajet harga minyak untuk full-tank -RM 60 untuk Proton Saga baru
3) Bajet harga toll ke Penang- RM 49.70 at normal rates
4) Harap-harap tuan punya kereta dah check up apa yang patut, cek air untuk temperature, brek, bla..bla

Kawan-kawan pun dah pesan apa-apa yang patut,
safety drive, nasihat apa-apa yang patut sepanjang nak menempuh Lebuh raya Utara-Selatan

Ya, demi cintaku padamu...
Sanggup ku redah dari Utara ke Selatan, cewah...

Doakan la yer pembaca-pembaca semua,
Takut semangat melebihi keupayaan pulak...

Lemah kat tol-tol ni...
Dua peristiwa yang buat aku trauma bila tengok tol tu

1) buat drive through tanpa berhenti kat tol, terus straight jer ke depan. Ingat naik motor ke? Huu, terpaksa berhenti di tepi jalan pastu jalan kaki ke bilik tu amik tiket...buat malu kat drebar lain. Macam tak pernah lalu tol...aisehh

2) Disebabkan gabra selepas kereta kena langgar dari tepi kat dalam terowong Smart sehingga side mirror terkepak (tp side mirror memang fleksibel kan), pastu orang yang jaga tol tu lelaki (menambahkan gabra), terlupa nak amik baki duit tol terus jalan, pastu cam pelik kenapa lelaki tu tengok semacam jer, er terpana dengan paras rupakukah? Pastu kawan sebelah tegur, 'duit baki Ayu'....alamak! Dengan muka tersengih cam kerang busuk, aku undur kereta sebab nak amik duit baki...nasib baik time tu tak ada kereta lain...huuu.. nasib baik dia tak buat muka menyampah, tapi dalam hati entahkan dia kata
"hmm....orang perempuan bawa kereta, camnilah..."
Ish tak baik sangka buruk, dia senyum jer pun...

Alkisah orang yang cepat gabra dan gelabah, perlukan co-pilot yang efisien dan peka pada persekitaran...ikutkan hati tak nak jadi pilot, nak jadi co-pilot...
Tapi pilot yang sesuai masih tak jumpa-jumpa..
Mungkin masih menuntut ilmu macam mana nak jadi pilot yang hebat...
Bila tiba saat dan ketika, saya bersedia untuk jadi co-pilot anda,
Tapi buat masa sekarang, akulah yang kena memandu...huu

~ Creating ideas for lives ~

4 comments:

cleo (クレオ) said...

ayu...kalo ikutkan, nak je org request utk jawatan co-pilot tu..risau jugak bila tau ayu nk drive sorg nih..ye la, i know u, cepat gabra..haha (agk masalah sket law pkir u nk drive tu nti) maaf ye, agk btrus terang d situ =P

ap2 pn, org doakan ayu selamat dlm pjlnn ye...drive carefully dear =)

ayu said...

zizah,x pa. honestly, memg org cepat gabra...arif sgt. Tp org dh jmpa co-pilot..k.adau.:) But it would b a whole lot better if da co-pilot can drive too...bleh gilir2...hehe.tp x pa, doakan orang selamat. InsyaAllah 60 km/j ~ats lebuh raya??? hehe

nur iema said...

kak ayu!!! i can drive too... napa xcakap awai2.... but i warn u i may drive 110 km/j mematuhi had laju punya.ngeee

ayu said...

dah lepas dah pun husnul...rupa2nya bila pegang stereng...jadi 2 fast 2 furious la plak...sempat blumba2 lagi..huhu...dgn kreta polis plak tu...saja ja diorang nk mcabar kwibawaanku...heheh

..:[ VisiTors ]:..

Free Hit Counter