Saturday, 31 July 2010

CERITA MERAPU

Berehat sebentar. Betulkan urat-urat belikat dan leher setelah tunduk selama 10 minit. Macamlah lama. Itulah masalah saya, sambil buat kerja, otak mesti ligat berfikir macam-macam. Tak boleh nak fokus langsung. Tiba-tiba timbul persoalan. Apa akan jadi kalau kita bagitau kat seseorang kita suka kat dia? Apa reaksi dia? Yer la orang perempuan kalau buat macam tu mesti orang ingat gelong kan? A'ah, in fact saya pun akan cakap 'kau ni gelong'...
Saya pernah la mengutarakan persoalan ni kepada seorang cikgu di tempat kerja saya dulu. Surprisingly, dia bagitau yang dia pernah buat macam tu. Masa tu dia kat U. Dia suka dekat senior nih. Setelah lama memendam perasaan dia dengan beraninya berhadapan dengan senior tu dan bagitau, "Saya suka kat awak, awak suka kat saya tak?"...Haaa, amik kau. Senior tu tergamam dan speechless.:)) Pastu cikgu tu bagitau, " Tak pa, awak fikir dulu, tak payah bagi jawapan sekarang."
Menurut cikgu tu, mereka berkawan sehingga cikgu tu nak graduate. Tapi cikgu tu cakap, sewaktu berkawan dengan senior tu, cikgu tu dapati senior tu memboringkan. Haha. Dia rasa menyesal pulak sebab bagitau yang dia suka senior tu...:)) Perasaan suka pun dah hilang. Hubungan itu pun terhenti setakat itu sahaja sebab senior tu pun dah bekerja dan cikgu pun mengikut haluan sendiri.
Pastu saya tanya, habis tu, macam mana cikgu kenal suami? (Jaga tepi kain betul yer saya ni...hihi). Cikgu cakap dia kenal sewaktu dia bekerja sambilan di kedai runcit. Suami dia selalu datang ke kedai. Kadang-kadang dia saja buat-buat beli benda sebab nak tengok cikgu. Akhirnya suami dia bagitau yang dia suka kat cikgu. Then, cikgu cakap masuklah meminang. Bertunang dua bulan, pastu terus kahwin. As simple as that. Hmm, kalau lelaki yang meluahkan perasaan jadi ler plak, kalau perempuan ada ja yang tak kena kan...
Ada pengajaran tak daripada cerita di atas? Maafla agak merapu. Sementara nak tunggu Maghrib ni. I have split personality. Sometimes I can be Dr.Jekyll and sometimes I can be Mr.Hyde. Ni mungkin dalam kategori Mr.Hyde kot.Ok, dah Maghrib. Adios...
~ Creating ideas for lives ~

4 comments:

Ezuan Saad Ali Hussein said...

Assalamu'alaikum..
:), :), dan :) lagi..
(*snyum tu sdkah :p)
kalau tajuk post ni "Cerita Merapu"..sy nk bg tjuk kt komen ni lah.."Komen Merapu" (*mgkin sbb komen ni ade ckit2 tkluar drp tjuk post kot :p)

hmm...kalau sy,ade pmpuan ckp yg dia suka sy..aiwah! cm apreciate la prasaan pompuan tu.. blh la dberi phatian utk djadikan calon isteri..wahaa~
tp tgok pmpuan gak la.. pmpuan yg ade 4 ciri spt yg dgariskn Rasulullah S.A.W..

hmm..kdg2 llaki ni pn cm pompuan gak..xtau cmne nk btau pompuan tu yg dia suka kt pompuan tu..
dan ade gak kdg2 llaki tu mharap pompuan tu yg approach laki..kuang3x~ pelik kan?
sdgkn org melayu slalu ckp,mane ade perigi cari timba..
huhu...
bkn ape..laki ni kdg2 mhrp cmtu sbb laki pn ade sifat malu(*walaupn prangai laki ni kdg2 gila2)..takut2 ape lak pndgn pompuan tu kt dia slpas dia luahkn prasaan (pompuan pn cmni gak kn?)...

pgajaran drp cter ni; jodoh,ptmuan,rzki,ajal dtgn Allah..cm trend skrg,couple2 haram tu blm tntu ke akad nikah..maksiat je lebeh~
mmg la org ckp klu x usaha, xdpt gak..sy stuju tp bkn dgn cara bcouple..
konon2 bcouple tu sbg slh 1 usaha ke arah jodoh..sdgkn usaha ke arah jodoh adalah dgn mjaga hati drp tjebak dgn zina hati apbila kita mpunyai prasaan thdp org lain..itulah usaha supaya Allah redha :)
Ada seorg shbt btau sy yg tu slh 1 jihad kcil..
(*cewah, perenggan terakhir ni komen yg ala2 islamik la..)

thnks utk post kali ni..maaf klu komen mngarut..

ayu said...

wa'alykumusalam...
sy rasa komen saudara x mengarut. Sy memg hargai komen dr pihak lelaki bg mem'balance'kan cerita saya nih. satu pandangan yg baik. syukran.:)

pengajaran yg sy dpt- kena approach pd masa yg sesuai dan keadaan yg sesuai.

Ezuan Saad Ali Hussein said...

kna approach masa yg ssuai??
pihak laki or pompuan?
cth masa yg ssuai?

ayu said...

mana2 pihak. Slalunya guys hav 2 make a move kan?
masa yg sesuai> klu ikut cerita d ats, time 2 cikgu sy dah abis blajr n suami dia dah bekerja. Jadi dua2 pihak pun dah bersedia.
Tapi depends pula dgn indvidu yg kita suka, kena tahu smada dia bsedia ke x b4 taking da next step. Senang crita guna saluran yg betul, jgn trus 4wardkan kpd indvdu yg kta suka 2, in fact jgn bg dia thu, yer la, mengelakkan drp diri dmalukan. Nnti jd cam cikgu tu. Last2 boring bila feedback x spt yg dharap.
Utk dptkan pjelasan yg lanjut, tnylah ustz2 yg bhampiran dgn saudara. Smoga mbantu:)

..:[ VisiTors ]:..

Free Hit Counter