Monday, 19 November 2012

..:[ Terjemahan: Kalaulah Mereka Percaya seperti Percayanya Burung-burung ]:..

With Allah's love
Assalamu'alykum my dear readers


Cleo yakin, kebelakangan ni kebanyakan kita semakin alert dengan pemboikotan terhadap barangan USA dan Israel terutamanya produk McDonald's. (tapi produk lain pun kalau boleh boikot la sama) Dari dulu, seingat Cleo, ramai yang pertikai nasib pekerja Malaysia yang berada bawah syarikat-syarikat ini. Sebelum pergi lebih jauh, Cleo nak ketengahkan satu artikel yang pada hemat Cleo sangat berkaitan dengan isu ni. Artikel ni in English (klik sini) tapi Cleo cuba terjemahkan supaya mudah bagi pembaca fahami. In shaa Allah, moga maksud yang disampaikan tidak menyimpang, amiin. Kalo yang rasa tambah pening-pening baca bahasa Cleo, dinasihatkan baca versi English tu la. hahahaha.

Dengan nama Allah ~

- - - -


Maksudnya: Jikalau mereka meletakkan kepercayaan mereka hanya kepada Allah seperti yang seharusnya, Dia akan mengurniakan mereka  sepertimana Dia memberi kurnia kepada burung-burung yang berterbangan di pagi hari dalam keadaan lapar dan pulang dalam keadaan kenyang.

Kepercayaan kepada Allah, seperti yang disebut dalam hadis Rasulullah S.A.W. ini merujuk kepada perkataan Arab: tawakkul. Perkataan ini bermaksud meletakkan urusan seseorang dalam jagaan orang lain.

Jika kita lihat, salah satu daripada nama-nama Allah ialah Al-Wakeel iaitu yang Maha Memelihara. Dalam al-Quran, nama ini disebut sebanyak 14 kali.

Sebagai contoh:


Dan juga:


Dan:


Dan:


Allah, dengan pengetahuan, kekuasaan dan kebijaksanaan-Nya yang tiada batasan, mengawal setiap aspek dalam urusan makhluk ciptaan-Nya. Peliharaan Allah adalah umum untuk semua perkara, sama ada yang bernyawa atau tidak, yang beriman atau tidak, yang soleh atau toleh (tidak mejaga agamanya), yang bersyukur atau tidak bersyukur. Ambil berat, jagaan dan belas kasihan Allah merangkumi semua ciptaan dan manusia, sama ada mereka beriman atau tidak kepada Allah dan sama ada mereka meletakkan kepercayaan atau tidak kepada Allah.

Walau bagaimanapun, terdapat satu perkara istimewa tentang nama ini, satu perkara yang hanya dirasai oleh mereka yang benar-benar meletakkan kepercayaan dan kebergantungan mereka kepada Allah sepenuhnya. Allah menjanjikan mereka ini kemudahan dalam setiap perkara dan menghapuskan segala kesusahan dari mereka.

Inilah yang cuba disampaikan oleh salah seorang sahabat Baginda S.A.W dalam:


Allah menjaga mereka yang beriman dengan jagaan yang istimewa, kesejahteraan hidup dan rezeki mereka. Allah memberikan keprihatinan yang istimewa terhadap segala pekerjaan, terutamanya mereka yang meletakkan seluruh kepercayaan kepada-Nya. Allah berfirman:


Apabila kita mempunyai kesedaran yang benar tentang sifat Allah yang Maha Memelihara segala urusan, kita akan meletakkan seluruh keprihatinan kita kepada Allah, Tuhan kita. Kita akan menerima segala ketentuan-Nya dan akan cuba untuk mendapatkan segala limpah kurnia dan rahmat-Nya.

Dalam hadis Rasulullah S.A.W:


Perumpaan yang diberikan iaitu keluarnya burung-burung di pagi hari menunjukkan kita satu ekspresi terbaik dalam kepercayaan dan penyerahan yang menyeluruh dengan melakukan setiap langkah dalam memungkinkan kita mencapai hasrat atau target dan dalam masa yang sama meletakkan keseluruhan kebergantungan kita kepada Allah untuk hasilnya.

Dalam firman Allah lagi:


Begitu juga larangan Allah terhadap kita dari meletakkan kepercayaan kita terhadap sesuatu selain dari Allah:


Melalui kedua-dua ayat ini, terbukti kepada kita bahawa dengan meletakkan seluruh kepercayaan dan keyakinan kita kepada Alalh juga merupakan salah satu bukti penyembahan kita kepada-Nya. Melalui penyerahan seluruh kepercayaan dan kebergantungan inilah, kita meluahkan kepercayaan kita kepada yang Esa, maka dengan itu perkara-perkara ini (percaya dan bergantung harap) perlu kita serahkan secara terus kepada Allah sahaja.

- - - -

Dear readers, perkara ni bukan tertakluk kepada isu boikot barangan, tapi jugak dieprtikai bila ada antara kita yang cuba berjuang demi Islam. Benar, manusia tak kan dapat lari dari memikirkan isu besar, malahan isu utama dalam kehidupan kita: how to survive, bagaimana nak sara hidup, nak cari rezeki. Dan persoalan mula timbul dengan satu perkataan: What if? Jika... Sahabat-sahabat, Cleo nak seru, kalau boleh, terutamanya yang beragama Islam, yang mengaku makhluk Allah s.w.t., usahlah kita pertikaikan soal rezeki yang Allah turunkan. Allah dah janji, semua yang ada atas muka bumi ni Allah jadikan untuk kita. So what? Yang dilarang tu sikit je, yang perlu kita korbankan tu sikit je berbanding kebaikan yang akan kita dapat nanti. Tak kira lah dapat masa di dunia or masa akhirat nanti, tak kira lah sama ada hanya libatkan diri kita or seluruh saudara seIslam kita.

My dear, jom kita sama-sama berpesan pada hati, selagi mana kita mendoakan orang lain, selagi mana kita cuba sedaya upaya membantu orang lain, selagi tu lah seluruh isi alam ni berdoa untuk kesejahteraan kita. Manusia, tak mampu bagi jaminan rezeki untuk kita melainkan Dia yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu. "Kun fa yakun." Dengan kalimah ni je, semua benda mungkin menjadi, or mungkin tak menjadi. Yang Allah pesan untuk kita: berusahalah, selagi jalan yang terbentang itu halal bagi kita, maka Allah sentiasa ada sediakan pintu-pintu rezeki seluas-luasnya untuk kita. In syaa Allah, my dear.

Tak susah, Cleo pun masih berusaha tiap-tiap hari peringatkan akal dan hati: Have faith in Him, trust in Him. Kalau betul kita akui hanya Allah Tuhan kita, kenapa tidak kita berikan sepenuh pengaharapan pada Tuhan kita...??

Wallahu a'lam
Have faith in Him, He will never let you go
Cleo
~ Creating ideas for lives ~

No comments:

..:[ VisiTors ]:..

Free Hit Counter